Halffabrikaten zijn door het bedrijf zelf voortgebrachte grondstoffen of hulpstoffen die verder in het productieproces worden verwerkt.

Wanneer er sprake is van verkoop aan een ander bedrijf, spreken we voor het producerende bedrijf niet van een halffabrikaat maar van een eindproduct.

Voorbeelden
Bierbrouwerijen gebruiken als grondstof mout. Veel brouwerijen vervaardigen zélf deze grondstof; het mout noemen we dan een halffabrikaat. Wordt het mout echter voortgebracht door een ‘zelfstandige’ mouterij, dan spreken we van een eindproduct.

IJzer wordt geproduceerd in een hoogoven. Wordt het ijzer door het desbetreffende bedrijf zélf verwerkt tot staal, dan is door deze hoogoven een halffabrikaat afgeleverd. Wordt het ijzer daarentegen als grondstof verkocht aan een staalfabriek, dan heeft de desbetreffende hoogoven een eindproduct afgeleverd.

Denk ook aan: ‘nog af te bakken brood’ dat supermarkten zowel aan de klant verkopen (eindproduct) als in de winkel tot brood bakken (het ‘nog af te bakken brood’ is dan halffabrikaat).