Bij veilen bij afslag komt de prijs voor een bepaalde partij goederen tot stand doordat de veilingmeester¸ uitgaande van een irreëel hoge prijs¸ steeds lagere prijzen 'noemt'. Degene die bij de prijs die hij wil betalen 'afmijnt'¸ heeft de partij tegen de genoemde prijs.

Voor de handelaar is het de kunst zo veel mogelijk op de 'marktprijs' te gaan zitten. De onzekerheid over het gedrag van de andere vragers kan er echter toe leiden dat de prijs voor de aanbieder 'voordelig' uitvalt.

Veilen bij afslag gebeurt onder andere bij de verkoop van de producent aan de handel van verse groente¸ verse bloemen¸ eieren en verse vis. Doordat de kwekers van bijvoorbeeld verse bloemen hun product op één plaats te koop aanbieden¸ kunnen handelaars in vrij korte tijd op efficiënte wijze hun assortiment samenstellen. De bloemenhandelaar hoeft nu niet een groot aantal kwekers langs voor een redelijk assortiment.

Overigens biedt het (gedwongen) aanbieden van hun product via een veiling de bedrijfstak de mogelijkheid om kwaliteitseisen aan producten en productie te stellen en deze kwaliteitseisen te controleren.